Sunday, July 25, 2010

Bulan Syaaban Bulan Barakah

Intisari daripada tausiah yang disampaikan oleh Habib Soleh Al-Aydrus di Ba'alawi KL.

Sesungguhnya bulan Sya'aban adalah bulan yang dipenuhi dengan keberkahan. Jika bulan Rejab merupakan bulan penanaman benih-benih ibadat dan amalan, maka bulan Syaaban adalah bulan untuk menyirami benih-benih tersebut. Semetara bulan Ramadhan pula adalah bulan untuk memetik hasil daripada benih-benih ketaatan dan ibadah ini.

Bulan Syaaban juga disebut sebagai bulan Rasulullah Sallahualaih wasalam. Di bulan inilah Allah mengurniakan pelbagai mukjizat yang besar kepada Rasulullah Sallahualaih wasalam. Pelbagai peristiwa besar juga berlaku pada bulan Sya'aban ini.

Peristiwa pertama adalah peristiwa pertukaran kiblat daripada Baitul Maqdis kepada Masjidil Haram. Semasa di Makkah nabi sering solat di Rukun Yamani kerana kedudukannya adalah menghadap kepada dua kiblat iaitu Baitul Maqdis dan Kaabah sekaligus. Nabi solat kerana tidak mahu membelakangkan Ka'abah. Namun apabila berada di Madinah, perkara tersebut tidak dapat dilakukan oleh Rasulullah Sallahualaih wasalam.

Nabi sering mengangkat mukanya ke langit dengan harapan akan turunnya wahyu supaya kiblat umat Islam diubah ke Masjidil Haram namun malu untuk diluahkan kepada Allah. Pada masa ini kaum Yahudi sering mengejek umat Islam kerana mereka beribadat juga menghadap masjidil haram.

Sehinggalah 16 bulan selepas Nabi berhijrah ke Madinah, maka turunlah perintah Allah untuk menukarkan kiblat umat Islam daripada baitul Maqdis kepada Masjidil Haram. Dan ini berlaku pada bulan Sya'aban.

Peristiwa kedua yang berlaku adalah pada bulan Syaaban tahun ke-5 kerasulan nabi. Di mana peristiwa bulan terbelah dua berlaku di Jabal Sofa. Allah juga menurunkan ayat memperbanyakkan selawat/solat ke atas nabi. Tiadalah satu ibadat pun yang mana diperintahkan oleh Allah kepada hambanya kecuali dilakukan dilakukan oleh Allah atas perintah Selawat ini. Ayat " sesungguhnya Allah dan malaikat berselawat ke atas nabi, wahai orang-orang yang beriman maka selawat dan salamlah kamu ke atas nabi". Selawat merupakan pengikat antara kita dan Rasulullah. Dikatakan tiadalah amalan yang diterima tidak kira kita ikhlas atau tidak namun tetap diterima adalah selawat ke atas nabi.

Bulan Syaaban adalah bulan yang mana setiap amal ibadat orang-orang yang beriman akan dilaporkan secara tahunan kepada Allah S.W.T. Pada malam nisfu Syaaban inilah berlakunya peristiwa itu. Maka Rasulullah akan memperbanyakkan berpuasa pada bulan Ramadhan. Pada malam ini juga Allah akan menunjukkan senarai nama-nama manusia yang akan meninggal pada tahun itu. Secara tidak langsung ia sebagai penambah semangat untuk kita terus memperbanyakkan ibadat kita dan turut menjadi ancaman kepada ahli-ahli maksiat. Mana mungkin tidak, pada malam inilah nama kita akan tersenarai samaada kita masih dapat bernafas sehingga ke malam nisfu Syaaban yang berikutnya atau nama kita telah terpilih daftar sebagai ahli kubur pada tahun ini.

Di akhir tausiah beliau, Al-habib telah mengingatkan bahawa umur 40 tahun adalah merupakan peringatan yang paling penting kepada manusia. Apabila manusia sudah berumur 40 tahun, dia haruslah mempunyai senjata-senjatanya yang tersendiri untuk menghadapi dan di bawa ke akhirat. Yang pertama, apabila sudah berumur 40 tahun mestilah kita mengikat tempat tidurnya iaitu kita tidak mudah berehat dan tidur kerana kematian sudah hampir. Kedua kita harus menghargai setiap detik umur kita. Ia perlu diisi dengan ibadah dan perkara yang bermanfaat dan janganlah disia-siakan begitu sahaja.

Ketiga kita harus menyakini diri kita sedang musafir kepada Allah. Maka persiapkanlah sebaik-baik bekalan apabila masanya telah tiba untuk kita menghadap Allah. Yang keempat, kita tidak boleh lagi merebbut dunia dan mengutamakan dunia dan yang terakhir kita tidak boleh bergembira dengan kedudukan dan pimpinan yang diberikan kepada kita. Kerana itulah Imam Syafie telah memakai tongkat selepas berumur 40 tahun. Apabila ditanya oleh muridnya mengapa beliau memakai tongkat sedangkan beliau masih kuat dan muda maka dijawab oleh beliau bahawa tongkat tersebut adalah untuk mengingati dirinya bahawa beliau sudah tidak muda lagi. Wallahualam.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails