Thursday, January 31, 2008

Menanti catatan tentang keajaiban Almarhum Ishak Baharom

Catatan ringkas
Ahmad Lutfi Othman
Sumber : tranungkite.net

Kematian Almarhum Ustaz Ishak Baharom memang satu kehilangan besar buat umat Islam khususnya pendokong gerakan Islam. Saya sendiri menyimpan gumpalan kenangan bersamanya, terutama ketika Almarhum dipecat daripada jawatan Mufti Selangor sepuluh tahun lalu.

Buku saya, Mufti lawan Mahathir, dicetak berulang kali dan Almarhum sendiri pernah mengulasnya dalam beberapa ceramah. Saya melanjutkannya dalam buku Menyanggah Fatwa Mahathir. Ingin saya kongsi beberapa catatan sepanjang saya berhubung dengan Almarhum selepas ini, selepas menyiapkan penerbitan khas Harakah nanti, insya-Allah.

Ya, Almarhum memang merupakan satu keajaiban.


Almarhum Dato' Ishak Baharom dilahirkan pada 1 Januari 1928 di Kampung Batu 22, Kanchong Darat, Banting, Selangor. Ayahnya Haji Baharom bin Jabar, berasal dari Banjarmasin, Sumatra. Manakala ibunya Hajah Fatimah bt Haji Junid berasal dari Melaka. Beliau mempunyai 5 orang adik-beradik. Allahyarham meninggalkan balu, Datin Khalijah Abdullah serta tiga orang anak.

ImageAllahyarham mendapat pendidikan awal di Sekolah Melayu Kanchong Darat dari 1935 - 1941. Semasa pemerintahan Jepun, beliau tidak dapat meneruskan persekolahan selama 2 tahun. Pada tahun 1945, beliau menyambung pelajaran di di Sekolah Menengah Arab Madrasah Bukit Mertajam, Seberang Perai, Pulau Pinang. Seterusnya melanjutkan pelajaran di Darul Ulum, India.

Jawatan terakhir Allahyarham sebelum dilantik menjadi Mufti Negeri Selangor pada 1985 ialah sebagai Mudir Sekolah Menengah Agama Batu 38, Sabak Bernam.

Bagaimanapun pada 1997, ekoran fatwa yang dikeluarkannya yang menegaskan pertandingan ratu cantik adalah haram, beliau telah dipecat daripada jawatan mufti walaupun perkhidmatannya baru sahaja disambung.

Selepas pemecatan tersebut, Almarhum meneruskan perjuangannya dengan turun ke padang sebagai penceramah dan pendakwah bebas.

Almarhum bergiat serius dalam PAS bermula pada 2003 setelah dilantik menjadi Ahli Majlis Syura Ulama' PAS.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails