Wednesday, November 24, 2010

Dunia Semakin Tua, Usiaku Semakin Singkat!

Wahai diriku yang faqir.. Sudahkah dipersiapkan bekalanmu? Untuk bekal di sana? Atau akhirat itu sekadar fatamorgana bagimu. Yang mungkin saja ada atau mungkin saja tiada? Kerana jelas perangai dan sikapmu seolah-olah kamu itu bisa sahaja hidup beratus tahun lamanya.

Ketahuilah saudaraku.. Alam semakin menjerit kepada kita. Amaran sang Pencipta kepada kita yang sering terlupa. Merapi menjerit mencetus isi perut yang bisanya bukan sahaja terkena manusia, tetapi haiwan dan tumbuhan juga. Taun menyerang ganas di Haiti dan banjir membelasah cukup-cukup Kedah dan Perlis.

Lalu apakah signifikasinya dengan hidupmu hari ini wahai diri. Adakah ada cetus risau? Cetusan bimbang? Atau tiada apa-apa. Adakah diri ini masih sibuk dengan urusan mencari harta dunia? Mengali lubang hutang di sini dan sana. Lalu mengeluh dari sehari ke sehari berfikir bagaimana untuk menimbus kembali hutang-hutang yang di gali.

Di mana amalmu wahai diri? Cukupkah solat fardhumu? Atau masih jauh dari sempurna. Belum lagi perkara yang sunat. Sudah lepaskah fardhu ainmu? Fardhu kifayahmu? Atau tutup sahaja telinga dan mata pasal kita masih ada lagi besok untuk membaiki diri?

Kelmarin adalah sejarah. Esok adalah belum pasti. Kini sajalah milik diri yang dianugerahkan Allah. Apakah kini diri berada dalam maksiat atau taat kepada Sang Pencipta? Banyakkah bekal untuk di bawa ke negeri yang kekal selamanya? Atau diri ini terus tertipu dengan tipu daya syaitan. Yang akan membuatkan dirimu menyesal di sana nanti.

Wahai diri! Sedarlah dunia itu ibarat perempuan tua yang sudah bongkok tiga, tapi di badannya penuh dengan perhiasan. Andainya kau tahu hakikat dunia yang membusuk seperti najis bisa saja kau lari sekuat hatimu. Hanya kerana sedikit tipu daya kau mengadaikan dirimu untuk dunia. Aduhai diri.

Sedarlah! Bangkitlah dari mimpi. Alam sudah menjerit. Memberi petanda akan kerosakan besar yang bakal terjadi. Hanya dengan kasih dan rahmat Allah sahaja engkau terselamat. Maka wahai diri, carilah gurumu. Pintalah tunjuk ajarnya. Membawa kamu ke jalan yang benar.

Wahai umat. Diriku bersama denganmu. Tapi adakah diri dan umat akan terus hanyut dan lena diulit mimpi yang panjang. Atau kembali terjaga dan merujuk kepada ajaran Al-Quran dan Sunnah. Atau nafsu akan terus beraja di mata, bersultan di hati. Sungguh diri engkau sentiasa tertipu!! Hanya kembali kepada tuhanmu sahaja yang bisa menyelamatkan dirimu dari nafsu dan diri.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails