Tuesday, March 15, 2011

Al-Kitab dan Musuh-Musuh Islam

Di celah-celah kejutan dunia terhadap kejadian tsunami di Jepun baru-baru ini nampaknya timbul satu lagi isu sensitif yang muncul di Malaysia. Ia seolah-olah satu kebetulan kerana muncul sewaktu masyarakat Malaysia sibuk untuk mengikuti perkembangan dan membantu mangsa-mangsa tsunami di Jepun.

Isu al-kitab mengambil posisi samada untuk menguji atau mengambil kesempatan kepada umat Islam di sini samada kita terleka atau tidak kali ini. Ia bukanlah sesuatu yang kebetulan tapi adalah disengajakan kerana musuh-musuh Islam tidak akan berhenti daripada kerja-kerja untuk menghancurkan agama suci ini.

Di sinilah belang sebenar musuh-musuh Islam dapat dibongkarkan. Biarpun di dalam politik mereka seolah-olah bercakaran, tetapi di dalam isu-isu keagaaman mereka dapat bersatu. Baru-baru ini 'mereka' berang sekali dengan penahanan sebanyak 30,000 alkitab dalam bahasa Melayu oleh pihak kerajaan.

Apakah tujuan kitab-kitab injil ini ditranslasikan ke dalam bahasa Melayu? Dan apakah tujuannya ia dicetak sehingga 30,000 buah naskah? Di sinilah mereka menguji sensitiviti umat Islam dan kerajaan apakah mereka mampu bertindak tegas dalam permasalahan ini. Sensitiviti yang mencabar umat Islam keseluruhannya di nusantara ini.

Jika sebelum ini, ia hanya dilakukan secara senyap-senyap. Tapi dengan tsunami politik baru-baru ini maka anasir-anasir ini menyelinap masuk ke dalam parti-parti politik. Dan dengan keadaan senario politik yang sedang terjadi di negara ini mereka mengambil kesempatan untuk mendesak kerajaan supaya membenarkan dakwah mereka 'diputihkan'.

Maka bersatulah persatuan paderi Sarawak, MCA, PKR serta DAP dan tidak terkecuali hero Malaya suatu masa dahulu iaitu Zahid Ibrahim. Semuanya mahu kerajaan membenarkan supaya alkitab ini dilepaskan kerana sasaran dakwahnya terhad kepada penganut-penganut mereka sahaja(kononnya).

Mereka menggunakan alasan perlembagaan dan kebebasan agama bagi membenarkan dakwah mereka. Taktik ini telah banyak kali digunakan seperti di dalam isu penggunaan nama Allah dan lain-lain. Sedangkan apa yang dimaksudkan di dalam perlembagaan itu mereka bebas untuk mengamalkan agama mereka tapi tidak boleh menyebarkan agama mereka kerana Islam sebagai agama utama di negara ini.

Sudah pasti al-kitab bahasa melayu ini adalah bertujuan untuk dakwah kepada umat Islam di Malaysia ini. Semakin berani mereka bertindak sedemikian berani. Dan mereka tidak akan berhenti selagi tidak mencapai objektif mereka.

Fikir-fikirkanlah wahai pembela Islam di seluruh negara. Jangan biarkan politik terus-menerus menjadi platform untuk membenarkan musuh-musuh Islam berleluasa di bumi nusantara tercinta ini. Ketegasan di dalam permasalahan ini perlu bagi menyatakan bahawa Islam bukan agama yang mudah diperkotak-katikkan. Jangan sampai satu lagi 'bala' tsunami diturunkan Allah kepada kita barulah kita tergadah dan melompat untuk membela agama Allah.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails